PODVIGI IN ODPRAVE 20176
Na prvo stran
GRAN PARADISO

Gran Paradiso (4061 m) je najvišji vrh Grajiških Alp in najvišja točka Nacionalnega parka Gran Paradiso. Dviga se nad dolino Aoste, med Mont Blancom na severu in Dauphinejo na jugu. Park je bil ustanovljen leta 1922, na podlagi kraljevega lovskega rezervata za kozoroge iz leta 1856. Koča - rifugio na višini 2732 m je zato imenovana po ustanovitelju Vittoriu Emanuelu II.
Planincem TŠD Gams Kobarid je vzpon na vrh Gran Paradisa v letu 2023 predlagal Bine, ki je nadalje tudi organiziral planinsko turo. Za vzpon se je prijavilo šest oseb. Dne 17.7.2023 smo se ob 04.00 zbrali na »vagi« v Kobaridu, ter se s kombijem odpeljali proti kampu v kraju Pont (1960 m), kjer je izhodišče. V dolini Aoste smo se malo zadržali zaradi iskanja pravega odcepa, nadalje pa pripeljali na cilj, kot je bilo načrtovano. Kombi smo parkirali v kampu, pripravili nahrbtnike in se okrepčali z Binetovo pašto. Iz Ponta do zavetišča Vittorio Emanuele II smo se nato povzpeli po zelo lepi planinski poti, med številnimi planinci vseh starosti. Izdatna večerja in udobna nastanitev v koči sta pripomogli k dobremu počutju in vzdušju. Po sončnem zahodu smo šli na pograde, spanje pa so celo noč prekinjali precej močni sunki vetra, ki se do zjutraj niso umirili. 
18.7.2023 ob 03.30 smo se pripravili za vzpon in krenili od koče proti severu. Preko skal in grušča smo še v temi dosegli morene pod ledenikom, nato pa nadaljevali vzpon po balvanih in skalnem grebenu, desno od ledenika. Kmalu smo prišli na ledenik pod »oslovskim hrbtom« (Schiena del asino), ter počasi nadaljevali pot proti vrhu, katerega smo po približno petih urah vzpona tudi vsi dosegli. Na vrhu Madonna je bila kot po navadi gneča zaradi fotografiranja, razgled na najvišje vrhove Alp pa odličen.  Temperatura zraka je bila relativno visoka, nad lediščem. Po krajšem postanku tik pod vrhom smo počasi sestopili nazaj do koče, nato pa v dolino do kampa v Pontu. Zvečer smo proslavili naš uspešen podvig in moj rojstni dan. V kampu smo prespali in se naslednjega dne vrnili v Kobarid.
V imenu TŠD Gams Kobarid se zahvaljujem Občini Kobarid za najem kombija Ford Turneo in obema voznikoma, Binetu in Jordanu.  Zahvala gre tudi vsem udeležencem izleta, za njihov osebni prispevek, sodelovanje, ter veliko mero dobre volje.  
Se vidimo naslednjič…

Ljubo