Letošnje leto je bilo zelo deževno. Malo je bilo tistih, ki so na deževne dni gledali z optimizmom. Nekateri so rekli, da vsaj suše ni. Pa je bila zato plesen, pa več komarjev in podobne nadlege. Tudi poplave so zaznamovale leto dežja. Prav tako kot mnogi, tudi alpinisti in plezalci ne vidimo radi deževnih dni. Nekaj že... Toda le toliko, da se telo odpočije in koža na prstih zaceli.

Tudi ekipa tradicionalnega srečanja v Paklenici je zaskrbljeno spremljala vremenske napovedi. Še dan pred odhodom je bil na področju osrednje Dalmacije napovedan rdeči alarm. Nevihte z močnimi nalivi, velike količine dežja in močna burja. Bralec lahko upravičeno pomisli, da smo zategadelj prestavili srečanje, ali pa ga odpovedali. Zmota. V ponedeljek zjutraj 22.9 nas je pet že pilo kavo v Centru v Gotenici. Tam smo se neplanirano srečali s »starimi« znanci. Na hitro smo obudili čase aktivnega dela in usposabljanj v tem delu Slovenije. Pot nas je zaradi gneče na AC LJ-KP, popeljala na Jadransko magistralo preko Ribnice, Gotenice in Delnic.

Tudi Bene, ki je na srečanje prišel s kolesom in 350 km razdaljo opravil v dveh dneh, je pokazal, kaj pomeni trdna volja. Razbolena ahilova tetiva mu ni preprečila, da bi z dolgoletnim soplezalcem Androm, preplezal lepo smer. Kako lepo je bilo videti srečo in zadovoljstvo na njunih obrazih. Iz njiju je kar vrelo od občutkov in spominov na veličastne dni njune bogate alpinistične kariere.

Sam sem se letos odpravil z motorjem. Lep sončen dan še lepša cesta jadranske magistrale, ter skoraj nobenega avta, kamperja…tudi znana cesta v ameriki »Route 66« se skrije, sploh, če odkrivaš skrita naselja ob poti npr. Starigrad pri Senju v naravnem parku Velebit.

Ko pa se zberejo prijatelji, katerih pot je dolga že več desetletij in polna križišč, takrat duša zacveti. Takrat se meglice razbežijo in v temačnost duše posije sonce. Navpična stena postane le še ena ovira, ki je premagana. Še tako majhen oprimek, ki se zareže v kožo, postane pomoč na poti proti cilju. Kava, ki zadiši iz Bojčevega gorilnika, stisk roke Škofa in Bineta, utrujen a zadovoljen obraz Vojca, nasmeh Kosmča po prestanih bolečinah v kolenu - tale film je ... zgodba o uspehu.

Bil sem del tudi tega letošnjega filma in nepopisno sem ponosen in srečen.

Bine - Vašl

2014Paklenica1 2014Paklenica2 2014Paklenica3 2014Paklenica4
2014Paklenica5 2014Paklenica6 2014Paklenica7
Na prvo stran