MONT BLANC 2006
MONT BLANC 4807m - od 26. do 30. 6. 2006

Leta 2005 smo se odločili, da bomo 10. letnico delovanja ŠD GAMS obeležili z osvojitvijo najvišjega vrha Evrope, Mt. Blanca 4.807 m.

Pripravljati smo se pričeli pozimi, ki je letos z obilno snežno odejo približala razmere na vrhu Evrope. Ker smo doma pod Krnom, smo imeli poligon na dosegu nog. Teden pred odhodom smo se še zadnjič dobili skupaj v Kobaridu in še v temi opravili zadnji preizkus vzdržljivosti - peš iz Kobarida do vrha Krna. Ob povratku smo z veseljem pomagali obračati seno v vasi Krn in Vrsno
in tako vsaj malo pomagali domačinom, ki vztrajajo na strmih pobočjih nad reko Sočo.

Prišel je čas odhoda.

V ponedeljek 26.06.2006 ob 04.00 uri smo vso potrebno opremo zložili v kombi in vodja odprave - Bine nas je odpeljal preko Italije, skozi predor pod Mt .Blancom v Francijo. Ob 13.30 uri smo že iskali kamp v Chamonixu in Les Houchesu. Po obilnem kosilu-pašti, smo se odpravili na ogled mesta, se fotografirali pri spomeniku -prvopristopnikov, nato pa v kampu pripravili nahrbtnike, ki so nas že s svojo težo opozarjali na zahtevnost vzpona.

V torek 27.06.2006 ob 07.30 uri smo se z žičnico odpeljali na Bellevue, ker pa zobata železnica ni delovala, še peš do Nid d' Agile (2372 m), kjer smo se ovekovečili z prvimi fotkami. Nadaljevali smo do koče Tette Rouse (3167 m), kjer smo v razgovoru s skupino špancev ugotovili, da je na vrhu slabo vreme, da že dva dni ni nihče odšel na vrh pa tudi napoved za nadaljne tri dni je slaba. Do koče Gouter (3817 m) smo najprej posamično prečili strmo melišče -Great Coluar, kjer je nevarno padalo kamenje, nato pa po strmem grebenu do koče, kjer smo si uredili prenočišče.

V sredo 28.06.2006 ob 01.30 uri je zunaj divjala prava nevihta, tako da se je okrog 80 planincev po 08.00 uri zaradi slabega vremena pričelo vračati v dolino.

Odločili smo se, da počakamo do naslednjega dne, kljub temu, da je vremenska napoved bila še naprej slaba.

Ob 09.30 uri smo se odločili, da se preizkusimo v snežnem metežu in naredimo nekaj višinskih metrov proti vrhu.

Po dobri uri hoje sta dva člana ocenila, da trenutno vreme in napoved nista najbolj primerna za vzpon in se vrnila v kočo. Ostali člani so se odločili, da pot nadaljujejo, saj se z vso potrebno opremo in izkušnjami, še vedno lahko varno vrnejo do koče.

Po dobri uri hoje je močan veter raztrgal oblake in vrh v daljavi se je prikazal v soncu. Polni zanosa smo po 30 - 40 korakih in iskanju kisika ob 15 uri osvojili vrh. Zaradi močnega vetra smo si najprej čestitali, se fotografirali, nato pa odpravili nazaj do koče, kamor smo prispeli ob 18.00 uri. Tudi v koči so nam čestitali za osvojitev »Top of Mt. Blanc«. Uredili smo si prenočišče, saj je bilo zaradi novopristopnikov do koče ponovno vse zasedeno (80 ležišč).

Ponoči je spet divjalo neurje in prineslo 20 cm novega snega. Po 8.00 uri v četrtek smo se v navezi vračali v dolino. Štirje planinci so tega dne poskušali osvojiti vrh, vendar so se po 2 urah vrnili zaradi vetra, snega in megle. V popoldanskih urah smo se ponovno nastanili
v kampu v Les Houches in se presrečni ozirali proti vrhu, saj smo v preteklih štirih dneh edini osvojili
vrh Europe.

Naslednji dan je sledil povratek domov, brez zapletov le z običajno prometno gnečo. Laško pivo za dobrodošlico v baru »Gotar« v Kobaridu pa nas je počasi začelo vračati v kruti delovni vsakdan.


Pot so nam poleg lastnih sredstev omogočili tudi sponzorji "
Mines IB d.o.o.", Peskanje Lah, IPA Nova Gorica in drugi..


ČLANI ODPRAVE ŠD GAMS:


- LAPANJA Primož

- KUSTERLE Albin

- GRKOVIČ Vladimir

- FLANDER Ljubo

- BALAŽIČ Stane

- PISK Aleš

- SIVEC Demetrij


Pripravila: Albin Kusterle in Stanko Balažič

montblanc1
montblanc2
montblanc3
montblanc4
montblanc5
montblanc6
Na prvo stran