PODVIGI IN ODPRAVE 2000
KRN 2245m - 27.06.2000

Dne 27.06. 2000 smo se ob 05.00 uri odpeljali na planino Kuhinja od koder se je začel vzpon na Krn. Pot nas je vodila mimo planine Slapnik iz Zaslap kjer so pastirji že opravili jutranjo molžo. S pridobivanjem višine se nam je odpiral razgled po dolini in naprej v furlansko nižino in naprej do morja.

Po dveh urah mučnega vzpona smo prispeli do Gomiščkovega zavetišča, kjer smo ob pogledu na termometer pozabili, da smo sredi poletja. V nahrbtnikih smo poiskali toplejša oblačila. Okrepčali smo se z šilcem domačega in malico iz svojih nahrbtnikov. Tako okrepčani smo se povzpeli na vrh, kjer smo opravili »krst«dveh novopečenih planincev. Posneli smo nekaj fotografij za spomin in odšli proti krnskemu jezeru. Pot nas je vodila skozi krnsko škrbino, kjer so ostaline iz I. svetovne vojne in tudi spomenik borcem iz 2. svetovne vojne. Po dobri uri hoje smo prišli do Krnskega jezera, kjer smo nahranili ribice, samo pa smo za naslednjo malico poskrbeli v bližnji koči.

Sledil je še spust v Lepeno. Spust nam je pobral še poslednje moči in pokazal kdo je izbral slabo obutev za tak pohod. Vreme, katerega nismo mogli izbirati pa nam je bili naklonjeno.

V dolini smo ob hladnem pivu ohladili žulje in sklenili, da jeseni osvojimo še Triglav.


Stanko BALAŽIČ in Franc RIHTER
krn1
krn2
krn3
Na prvo stran